RSS

BeNcI Orang??

26 Jul

Very -ve beginning.. *Sigh*

Everytime aku nk lupekan, time tu la aku asik teringat je. Dato’ Dr. Fadhilah Kamsah de cakap org yg lahir bulan Mac ni seorg yg pendendam. Betul ke? Boleh pakai ke? Aku pun xsure. Tapi aku mmg jenis yang susah nk maafkan org. Sorry to say, but i’m that kind of women.

Sejak lebih kurang stahun pas aku abis blajar ni, mcm2 yg berlaku. Suke duke, pahit manis, sumenye aku lalui dgn tabah. Aku sakit hati tp aku diamkan je. Aku marah, tp aku sejukkan hati sendiri. Tak guna layan org gile sbb kite pun akan jdik org giler.. Segalanye berpunca daripada salah fhm.

Selama hidup aku yng 26tahun ni (Alhamdulillah..Allah bg aku peluang utk bernafas), tak pernah aku nk bermusuh dgn sesiapa. Even dgn Ex-bf pun aku still baik lg bertegur. Aku tak suke bermusuh n cari masalah dgn org. Sesungguhnye aku takkan senang ati kalau aku de wat salah kat org. Sungguh! (Expression muke dgn sepenuh Gaye nih). Aku akan cb cari jalan penyelesaian utk setelkan sume masalah tu.

Tapi betul la kate org, kalau kite jer yang berusaha cr jalan utk selesaikan masalah, tp pihak 1 lagi takde usaha pun, tak guna jugak. Asik ckp belakang & suke buruk sangka. Sepanjang usia aku, tak pernah aku jumpe org yang seperti itu. HuH!! Tahap keegoan yang melampau tinggi n sangat berlagak n suke ckp besar.. Tak pernah nk mengakui kesilapan sendiri, suke menunding jari ke atas org lain. Sangat EGO tuk say  SORRY  mahupun say THANKS.  [ What The *&&^%$#@ ] Haha..tu bukan aku mencarut ke ape yer..cm xnkla maki2 org ni..so, biar aku invisible kan perkataan tu.. hikhik..

Kepada org itu..kalaula dia bace blog aku ni kan..ni la kate2 aku yang aku nak sampaikan kat dia..:

“Saya sangat menghormati Anda kerana Anda lebih tua daripada saya n saya berterima kasih n terhutang budi kepada Anda atas bantuan n jasa yang telah Anda taburkan. Sesungguhnye saya sayangkan hubungan kite dl dan hanya ALLAH SWT shj yang dapat membalas jasa Anda dan Keluarga. Saya sntiasa doakan yang terbaik buat Anda walaupun saya dah tau segalanye tentang Anda dulu dan Sekarang. Saya tahu segala-galanye…”

“Saya tak pernah nak mengungkit tuk setiap pertolongan yang saya dah berikan. Cuma saya kesal dengan ape yang dah berlaku antara kite. Saya dah rendahkan ego saya kerana saya fikir saya hormatkan Anda. Tapi setiap kali saya mengatur langkah utk menyelesaikan masalah, Anda seperti merumitkan keadaan, Anda menurunkan tahap hormat saya kepada Anda. Lidah Anda memang Tajam seperti Pedang. Ingatla, Kerana mulut badan Binasa. Kerana mulut Anda org akan membenci Anda.. Saya akan sentiasa INGAT anda atas ape yang Anda dah LAKUKAN dan atas ape yang Anda KATAKAN.. Ringankanla mulut anda to say SORRY dan THANKS sbb 2 perkataan tu sangat berharga dan tak ternilai.. It will change the person’s feeling.. Sekian..”

Huh!! Panjang berjela…So..Sekian jela… Kalau insan tu baca, dia bacalah..kalau xbaca pun xpe.. Ade Ke aKu KEsaHHHH??

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on July 26, 2011 in My Thought

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: