RSS

Monthly Archives: April 2012

29 days to go…..

Assalamualaikum…

Menghitung hari detik-detik bersejarah.. Rasa berdebar, cemas, gugup, gementar, risau, takut dan segala perasaan dan emosi bercampur baur.. Saat dan tika ini aku hanya mampu berserah kepada Allah semoga dipermudahkan segalanya.Amin.. Semoga aku mampu mengharungi kehidupan baru sebagai isteri..Aminnn…InsyaAllah..

 
Leave a comment

Posted by on April 25, 2012 in LoVe U & mE

 

LiFe

Assalamualaikum…

Dlm k’hidupan jgn tlalu berlagak atau sombong diri dgn ape yg kite ade atau yg kite miliki. Kite seharusnye mensyukuri nikmat yg Allah bg dan kembali tawaduk padaNYA krna sesungguhnye ape sahaja yg kite miliki adlh dgn keizinanNYA.. Ingat, dunia ini sentiasa berputar. Jika hari ini kita diatas, esok lusa mungkin kite dibwh. Jika ari ini kite senang, esok lusa kite mungkin susah.. Jgn suka merendahkan orang lain kerana org yang merendahkan org lain tarafnye lebih rendah dari orang yg direndahkan..

Jgn terlalu ego kerana lambat laun ego kite akan memakan diri kite balik.. Jgn igt kite mampu mengharungi segala2nya bersendirian kerana kite sebagai makhluk Allah diciptakan untuk saling bergantung antara satu sama lain.. Mana mungkin kite nak berjual beli jika tiada penjual dan pembeli kan..? Anak memerlukan ibubapa, isteri memerlukan suami dan juga sebaliknya.. Semuanya saling bergantung antara satu sama lain.

Kehidupan memerlukan keikhlasan. Dalam setiap perkara yang kite lakukan kite perlu ikhlas tanpa perlu minta dibalas. Semua keikhlasan kite akan di balas olehNYA. Tak perlu ade istilah ungkit mengungkit. Kadang-kadang kite menunding jari mengatakan orang itu  mengungkit. Tapi tanpa kite sedari secara tak langsung sebenarnye kite juga mengungkit. Jika kite menunding jari ke arah orang, 1 jari ke arah dia, manakala lg 4 jari menghala kepada kite.. Renung2kan..

Manusia suka membuat andaian, tafsiran dan kesimpulan sendiri tanpa memberikan ruang untuk diberi penjelasan. Menghukum seseorang tanpa membuat penilaian, salah sangka dan suka dipengaruhi oleh org lain. Akibatnye, satu hari nanti kite akan rasa menyesal dgn perbuatan kite. Kite selalu beranggapan yg kite selalu benar, dan orang lain salah kan? Tapi betul ke tindakan kite tu? Betul ke kite selalu di pihak yang benar? Kite ni tiada langsung kesilapan? Benarkah? Fikir2kanla.. Kite bukan Nabi atau Rasulullah yg memang suci hatinya. Kite hanya manusia biasa yang hanya dikurniakan akal dan fikiran. Maka dalam hidup ini kite kn de sikap tolak ansur, saling menghargai dan saling memaafi. Fikir-fikirkanla dan muhasabah diri..

Manusia memang sentiasa melakukan kesilapan.. Nama pun manusia biase. Kite memang tak lari dari pepatah itu. Namun segalanya berpusat kembali kepada setiap individu utk merubahnya. ‘Aku tak boleh ubah engkau.” dan “Engkau pun tak boleh ubah aku.” So??? Diri sendiri shja yang mampu merubah kehidupan kite sama ada ke arah kebaikan mahu pun ke arah keburukan.. Jgn berat mulut nk luahkan perkataan MAAF ke TERIMA KASIH ke pada orang lain. Orang yang tiada perasaan dan ego tinggi je yang akan simpan perkataan berharga tu dalam peti besi..

So, kesimpulannya LIFE IS COLOURFUL.. Full of joy n pain.. Nak atau tak nak we have to face it.. It is challenging and fun.. Always pray to ALLAH SWT to bless our life. I’m a happy person, and i want to be happy forever. I love my life, my family and my lovely friends. They are my strenght… THANK YOU ALLAH..ALHAMDULILLAH…Image

 
Leave a comment

Posted by on April 24, 2012 in My Thought

 

Tags: ,

Ceriteraku… Sob..sob..

Asslamualaikum..

Uisshhh..lama sungguh aku xmeng’update’kan story kat sini..(mcmla ade org nk explore blog aku ni). Ni kes bajet famous amos la ni..hahahaha.. Oleh kerana da lama xupdate story, so bykla cite-cite menarik (menarik kerr??), suke duka yang terjadik dlm hidup aku ni..perasan je lebey. 

Aku xdela nak cerita semua yg terjadik dalam hidup aku kat korang. Kang ade yg bernanah-nanah telinga bile dengar & ade lak yang menguap bile baca…huwwwaaaa… aku yang menaip ni pun dah menguap dah… haru betul, ade ke patut??

Ok..ok..cukup2 la mukaddimah tu..bile lak aku nk buka cite ni.. kisah aku ni ade suke, ade duka tau. jadik pandai2la korang nk espressikan emosi korang tu yer..jgn ade yang terguling-guling nangis sedih sudah..kalau hepi jgn sampai melompat-lompat lak..xpasal2 runtuh bergegar kawasan sekeliling..hahahha… Kesian rakyat jelata nanti xde tempat tinggal..hehehehe…

Sejak Ramadhan lg aku dah menyepi. Bukan xnk update story, tapi xde kesempatan aku nak menaip, nak memikirkan idea mengarang pantun & puisi..cehh..!! Pandaila sangat..

*    *    *    *    *    *    *

Aku masih lagi di sini..masih berstatus kontrak di sini. Kadang-kadang hati aku ni xkuat,memberontak utk meluahkan isi hati. Tp entah knpe, mulut aku terkunci & akhirnye rasa itu akan terpadam sendiri. Bile melihat rakan-rakan seangkatan berjaya mendapatkan status yang lebih baik, membuatkan aku kadang jeles, cemburu, bengang, dan segala mcm perasaan aku ade ketike itu.

Kadangkala aku rasa seperti ingin menyalahkan Allah SWT itu tidak adil bile mangatur kehidupan aku sebegitu.. Tp aku pantas tersedar..aku beristighfar.. Sesungguhnye inila ujian yang Allah SWT berikan utk aku.  Cabaran hidup, pengertian dan pengisian hidup yang sebenar. Aku tahu Allah telah mengaturkan sesuatu utk setiap makhluk ciptaanNya. Ape yang penting kerjasama, kite sebagai hamba perlu sentiasa berusaha, jgn leka, jgn putus asa dan kena slalu tawakkal kepadaNYA..

Aku teruskan hari2 berikutnye dengan hati yang cekal, jiwa yang kental. (Ceehhhh!!) Aku berjaya mengatasinya & kini aku lebih positif. Walaupun hanya sebegini, hati aku tenang, perasaan aku gembira sentiasa.

Namun begitu, kini kejadian itu berulang kembali dan aku tidak pasti aku mampu menghadapinye secara berdepan atau tidak..ataupun aku harus mengelak kerana ape yang pasti aku mungkin tidak selesa dengan keadaan itu nanti.

** Sesungguhnya aku tidak mencemburui kamu kerana aku tahu ianya adalah rezeki yang Allah aturkan utk kamu. Cuma aku xpasti aku boleh mengharungi, berdepan dengan persoalan orang lain apebila kamu berada disebelah.. Mungkin juga aku malu kerana aku tidak bernasib baik seperti kamu.. Walau ape pun aku ucapkan TAHNIAH buat kamu. Aku tumpang gembira dgn berita itu.. Tahniah!! dan doakan akan ada nasib baik utk aku ye..**

p/s: Terima Kasih wat rakan sekerja R & Kak N yang sentiasa bg support moral, mental dan fizikal wat aku..

 
2 Comments

Posted by on April 4, 2012 in My Thought

 

Tags: , ,