My Thought

Perihal Dara & ‘Teruna’ (Teruna kerrr??)

Assalamualaikum..

Entry kali ini berkisar perihal dara dan teruna, teruna dan dara.. Biar aku bg mukaddimah dulu yer. Perempuan ni bila masih belum berkahwin @ berumahtangga kite senang nk cam kan? Tapi kalau lelaki, kite susah nak cam sama ada dah kahwin ataupun lum kan? lagi2 jenis lelaki yang maskulin, yang jaga penampilan diri. Kalau yang dah botak + boroi + buncit tu opkos la kite awl2 lagi dah tau..ye x? Kalau tak nampak jugak mknanye betulla pepatah “Cinta itu Buta”. Sebenarnya yang buta itu manusia. Buta untuk menilai seseorang itu. Tak pasal2 cinta yang dipersalahkan.

Ape yang aku nk sampaikan kali ni adalah kite sebagai seorang perempuan jgn mudah tergoda, terpedaya, termakan budi mahupun kate2, ayat2 manis seorang lelaki. Macam lagu Rossa tu, Hey Ladies. Memang perempuan adalah kaum yang lemah. Itu mmg dah tertulis. Tapi, kite xleh jdikan itu satu alasan yang kite mudah + senang sangat ditipu. Mentang2 lelaki tu tunjuk baik, concern, slalu call, sms, tye kabar, tye itu, tanye ini, bla..bla..bla.., kite igt dia tu mmg berniat baik dengan kite. No..No..No.. We must always be carefull. Aku sentiasa ingat ape yang suami aku pesan. Dia pernah kate dolu masa zaman kitorg tengah hangat berchentttaaa, dia kate lelaki ni bile bercakap tak semuanya betul n straight to the point, kebanyakkannye ada 2 maksud. Double meaning atau pun ade udang disebalik batu. Itu la pesanan suamiku yang sampai sekarang aku masih igt.

Aku percaya tak semua lelaki berhidung belang. Ramai yang cukup setia dan menjaga keharmonian rumahtangganya. Tetapi ade jugak segelintir manusia ni yang xsedar diri!! Dah ade isteri pun masih nk menggatal dengan anak dara. Bile berkursus kat luar terus jadik single. Walhal dah ade 2 org bini. Sgt tidak suka pada lelaki jenis ni..!! Si dara pula takde pulak tanye2kan status si ‘teruna’ ni teruna la sangat.. henpon sentiasa berbunyi. Sms masuk, Incoming call.. Sangat meriah henpon itu… Tapi sgt kesian kerana sebenarnye dara itu telah pun tertipu.

Segelintir rakan yg tau tentang hal ini, perihal sebenar si ‘teruna’ itu. Tetapi masih belum sesuai untuk diberitahu keadaan yang sebenar. Tak tau ape akan jadik bile si dara dpt tau. xtaula sama ada si dara tu dah jatuh hati ker x pd ‘teruna’ tu… Hopefully NOT YET. Sbb bile dah jatuh takut susah nk bangun semula..┬áMahu melihat ending story ini..

 

p/s: Bersyukur dan berdoa semoga Allah tetapkan iman suamiku..amin..

 

Memang Cinta itu Buta…

 

Advertisements
My Thought

Hanya aku yang tahu..

Bukan senang nk melupakan kejadian yang sangat menyakitkan hati.. Bukan senang melupakan kata-kata yang menghiris hati. Aku ni hanya manusia biasa yang tak pernah lari daripada melakukan kesilapan.Tapi sebagai manusia juga aku rasa aku ada hak utk bersuara, buat ape yang aku suka selagi perkara yang aku lakukan itu tidak mengganggu org lain..

Setahun lebih sudah perkara itu berlalu. Tp ingatannya masih kuat kat minda aku. Aku memaafkan tetapi tidak sekali2 melupakan. bukan berdendam ttpi mungkin rs sakit hati itu masih lagi tinggi. Luka mmg telah sembuh, tapi parutnya masih ade, masih terlihat lagi.. Biar ape org nk kate tentang aku. Aku tak peduli. Perasaan itu, rasa itu, emosi itu, tekanan itu, hanya aku yang menanggung. So, org lain tak boleh nk menilai aku. Hanya aku yang tahu isi hatiku..

Aku mengucapkan padanya, tp aku tak pasti sejauh mana keihklasan aku menyebutnya. Adakah aku hipokrit..? Ya, aku hipokrit utk menjaga hatinya. Walaupun dia telah mengguris jauh ke dalam hati aku. Luka, berdarah, tapi aku tetap menjaga hatinya. Dia kate perkara lama biarkanla berlalu. Ya, perkara itu memang telah berlalu. Tetapi kesannya tetap ade jauh di sudut hati.

Biarkan..hanya aku yang tahu kisah hati ini..

My Thought

Tidak Adil..

Terkadang rasa dunia ini bagai tidak adil. Tidak adil dalam menghukum manusia, tidak adil dalam menilai kejujuran, kesungguhan manusia, tidak adil dalam segalanye..

Rasa putus asa dan hampa kadangkala terselit dlm jiwa raga. Mujur masih berpegang pada agama dan yakin dengan ketentuanNYA..

Moga kesabaranku ada hikmahnya. Semoga juga penantianku akan bertemu noktahnya.. Juga sentiasa tidak putus harapanku..

My Thought

Lots of thing to ThiNk.. ToiNg..ToinG..tOinG..

Assalamualaikum…

Just stop by to drop my few thought and words.. I’ve been thinking a lot of things lately. About life, works, money.. everything. I’m happy with my life & my new life. Having supportive family members is a great things.

For almost 2 years, working with all my heart, works with the field that i expert & interested, but somehow, sometimes i just felt that all were nothing. Some people here doesn’t saw ‘me’. I really hope there will be a gud news for me soon. Really hoping because I love the things that I do & I’m tired of this. Really.. I’m sick! Dear Allah, plz show me the way..