My Thought

Perihal Dara & ‘Teruna’ (Teruna kerrr??)

Assalamualaikum..

Entry kali ini berkisar perihal dara dan teruna, teruna dan dara.. Biar aku bg mukaddimah dulu yer. Perempuan ni bila masih belum berkahwin @ berumahtangga kite senang nk cam kan? Tapi kalau lelaki, kite susah nak cam sama ada dah kahwin ataupun lum kan? lagi2 jenis lelaki yang maskulin, yang jaga penampilan diri. Kalau yang dah botak + boroi + buncit tu opkos la kite awl2 lagi dah tau..ye x? Kalau tak nampak jugak mknanye betulla pepatah “Cinta itu Buta”. Sebenarnya yang buta itu manusia. Buta untuk menilai seseorang itu. Tak pasal2 cinta yang dipersalahkan.

Ape yang aku nk sampaikan kali ni adalah kite sebagai seorang perempuan jgn mudah tergoda, terpedaya, termakan budi mahupun kate2, ayat2 manis seorang lelaki. Macam lagu Rossa tu, Hey Ladies. Memang perempuan adalah kaum yang lemah. Itu mmg dah tertulis. Tapi, kite xleh jdikan itu satu alasan yang kite mudah + senang sangat ditipu. Mentang2 lelaki tu tunjuk baik, concern, slalu call, sms, tye kabar, tye itu, tanye ini, bla..bla..bla.., kite igt dia tu mmg berniat baik dengan kite. No..No..No.. We must always be carefull. Aku sentiasa ingat ape yang suami aku pesan. Dia pernah kate dolu masa zaman kitorg tengah hangat berchentttaaa, dia kate lelaki ni bile bercakap tak semuanya betul n straight to the point, kebanyakkannye ada 2 maksud. Double meaning atau pun ade udang disebalik batu. Itu la pesanan suamiku yang sampai sekarang aku masih igt.

Aku percaya tak semua lelaki berhidung belang. Ramai yang cukup setia dan menjaga keharmonian rumahtangganya. Tetapi ade jugak segelintir manusia ni yang xsedar diri!! Dah ade isteri pun masih nk menggatal dengan anak dara. Bile berkursus kat luar terus jadik single. Walhal dah ade 2 org bini. Sgt tidak suka pada lelaki jenis ni..!! Si dara pula takde pulak tanye2kan status si ‘teruna’ ni teruna la sangat.. henpon sentiasa berbunyi. Sms masuk, Incoming call.. Sangat meriah henpon itu… Tapi sgt kesian kerana sebenarnye dara itu telah pun tertipu.

Segelintir rakan yg tau tentang hal ini, perihal sebenar si ‘teruna’ itu. Tetapi masih belum sesuai untuk diberitahu keadaan yang sebenar. Tak tau ape akan jadik bile si dara dpt tau. xtaula sama ada si dara tu dah jatuh hati ker x pd ‘teruna’ tu… Hopefully NOT YET. Sbb bile dah jatuh takut susah nk bangun semula.. Mahu melihat ending story ini..

 

p/s: Bersyukur dan berdoa semoga Allah tetapkan iman suamiku..amin..

 

Memang Cinta itu Buta…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s